Finas prima liv

Finas prima liv

fredag 25 februari 2011

Viva l´Italia!

Min min har fixat så att jag har alla italienska tv-kanaler direkt in i apparaten. Utan boxar och annat jox. DET är kärlek.

Snart plus?

På tal om träning: Vad jag längtar efter sköna löparrundor utan is och minusgrader. Jag köpte vintertajts i november, men de har legat fint hopvikta i garderoben hela vintern.

Nu vill jag bara ut, men i år vägrar jag så länge tempen visar under noll. En skön runda i friska luften... Åh, vad härligt och en oslagbar humörhöjare. Snart så!

I väntan på våren så har jag bokat en resa till Nice med bästa Emma. Tre majdagar av sol, shopping och mycket mer!

Fina salladen

Så här i VAB- och sjukdomstider så känns det som om man knappt kommer utanför dörren. Men igår var det dags för ett härligt och efterlängtat träningspass. Äntligen!

Efteråt fixade jag en ny variant på min favoritsallad med bär, nötter och ost. Den här gången valde jag chèvre, blå och röda bär samt valnötter. Supergod blev den, så här kommer receptet.


Finas fina sallad med chèvre och bär
2 portioner

125-150 g blandad sallad, t.ex. mache, spenat och rucola
1 avokado
ev 1 morot, grovhackad
1,5 dl valnötter, grovhackade och rostade i torr panna
150 g chèvre
1 dl bär
flingsalt, svartpeppar
god olivolja att ringla över

Till salladen serverade jag en god lufttorkad skinka. Och bubbelvatten... Det var ju trots allt torsdag.

Nu ser jag fram emot min överraskningsmeny till mannen ikväll: en ny förrätt som faktiskt kommer helt fel i säsong. Till huvudrätt, en favorit från Sicilien som jag inte har lagat på väldigt länge, men nu i ny tappning. Men: mer om det i kommande inlägg.

Ha en toppenhelg!

onsdag 23 februari 2011

Mitt bästa "vårda relationen"-tips

Onsdag. Då är det hög tid att börja fila på fredagens meny!

Min man och jag turas om att laga överraskningsmiddagar till varandra på fredagar. Det behöver inte vara speciellt fancy eller avancerad matlagning, huvudsaken är att göra något för den andre. Eftersom vi båda är väldigt nyfikna, så brukar vi passa på att testa nya recept. Förutom att vårda relationen, som det så fint kallas, så är det just det nya som är lite av grejen för oss: att överraska med nya smaker och hitta nya favoritrecept.

Vi brukar köra på två rätter, tre om man vill. När barnen äter så tar vi förrätten och har fredagsmys med dem och väntar med huvudrätten tills de har lagt sig. På så sätt kan vi ha mys och äta tillsammans hela familjen, men ändå få vuxenmiddag och i lugn och ro kunna prata med varandra. Ett superupplägg, tycker jag!

Den här veckan är det alltså min tur! Nu gäller det bara att komma på något riktigt gott! Eftersom vi har gett LCHF ett seriöst försök de senaste veckorna, så får det bli något sådant recept. Jag trodde att det skulle vara en rejäl utmaning för mig att hålla mig borta från pastan, men det funkar ganska fint hittills. Och har jag bestämt mig, så har jag. Envis som få...

I början när vi började med LCHF så var jag jättetrött och hade ont i huvudet, men jag märkte redan efter ett par dagar hur magen kändes mindre uppsvälld. Härlig känsla! Därmed värt att fortsätta. Dessutom är det ju faktiskt grädde, ostar och sånt som ger smak till maten, inte pasta och potatis. Det försöker jag intala mig själv i alla fall...

tisdag 22 februari 2011

Ljusare tider



Den här fina 50-talsskänken, troligtvis från Bodafors, hittade jag på nätet hos en antikhandlare i Småland, som dessutom var vänlig nog att köra upp den till Göteborg bara ett par dagar senare. Inte en prick hade den, som ny både in- och utvändigt. Luktar gammalt och gott gör den också!

Så nu fattas bara en fin lampa att pryda den med.

Valet står just nu mellan en Kartell bourgie, som dock börjar kännas lite passé, eller den stora modellen av One från Holmegaard. Lite surt känns det att jag missade One på rean hos Royaldesign.se, där de hade den för halva priset, drygt 2000 spänn. Då hade valet varit klart enklare.

måndag 21 februari 2011

Jag i bilder

För att illustrera mig själv så har jag valt jag ut några bilder som har betytt eller betyder mycket för mig. Du ser dem i min bloggbanner.

Som bakgrund ligger en bild från Mjörn, en liten ö mellan Orust och Tjörn. På just den där klippan kan man sitta och titta ut över 270 grader hav. Det är livet. Inte så barnvänligt, men jag är övertygad om att klippan står kvar några år till. See you later, så att säga...

Orust är ön där jag växte upp, lantligt och idylliskt med natur och djur. Jag längtade alltid därifrån. Idag har jag vett att uppskatta allt det där.

Världens minsta bil, en Fiat 500, symboliserar min tid som utbytesstudent på Sicilien. Allt som oftast så blev jag hämtad i en sådan bil när jag skulle ut på kvällen med någon kompis. Det slog aldrig fel: Varje gång så funderade de över om jag, som är så lång och stor, skulle få plats. Så där halvlustigt tyckte jag då. Idag är det ett kul minne för mig.

Pennorna symboliserar min passion för att skriva och som jag har haft sedan jag lärde mig bokstäver. Det är också att skriva som jag gör till vardags, som journalist. Jag driver numera ett eget företag som frilansjournalist, redaktör och copywriter.

Bryggbilden och sandhjärtat är från Curacao, dit jag reste med min man året innan vi blev föräldrar. Kärlek.

Den schyssta bilden med mössan är efter målgången i Vansbrosimningen. Tre fjärdedels Svensk klassiker. Efter Lidingöloppet senare på hösten så var hela avklarad! Nio mil på skidor, 30 mil på cykel (en ”nära-döden”-upplevelse), tre kilometer i vattnet (en baggis för en västkusträka) och tre mil löpning. Helt klart en upplevelse för livet!

Mat och vin är en annan passion. Jag älskar all sorts mat, men framför allt det svenska och italienska köket. En enkel pasta eller risotto är bland det godaste som finns! Jag älskar att vara i mitt fina kök och improvisera och prova nya smaker.

Rom och Colosseum symboliserar mina år i Italien, som är som ett andra hemland för mig. Dit längtar jag alltid lite grann.

Bilden på mig i träningskläder är från första löprundan efter min andra graviditet, bara en månad efter förlossningen. Det kändes jättestort.
Längst till höger är jag med mina fantastiska små gryn. Och längst ner, stor hjälper liten – bästa syskonen.

Vardagslyx för småbarnsföräldrar är min melodi

När jag berättade för en kompis att jag funderade på att starta en blogg, så sa hon att jag givetvis borde ge tips som gör vardagen lite mindre vardaglig, skriva om njutningsstunder för småbarnsföräldrar, om inredning, fina prylar och hippa saker.

Så självklart ju! För vi är riktigt bra på att inte bara låta livet bara lunka på i vår familj. Min man och jag har barnvakt då och då, vi unnar oss saker som vi tycker är fina till vårt hem och vi lagar ofta helgmat en tisdag. Vi prioriterar att vara bra föräldrar till våra två barn. Och att vara bra mot oss själva. Vardagen blir så mycket lättare – och roligare – då!

Vardag, ja. Min vardag ser ut som de allra flesta småbarnsföräldrars med hämtningar på förskolan, dåligt samvete för att inte hinna, stress över att laga korv till middag ännu en dag. När barnen har lagt sig hamnar vi i tv-soffan trots att det inget finns att se, för vi orkar inget annat. Och så vidare.

Så det tänker inte jag skriva om mer. Nej, usch och fy. Här är det vardagslyxen som ska få ta all plats. I det stora och i det lilla.