Finas prima liv

Finas prima liv

fredag 25 mars 2011

Karaktärsprövande

Det är inte så dumt att ha kontoret hemma. Idag fanns lattemjölk i kylen och nya Elle mat & vin i brevlådan. En massa spännande och snygg mat, som vanligt. Svårt att slita sig. Vilken tur att jag är full av karaktär. Jo, det är jag. Faktiskt. Idag i alla fall.

Fredagsmiddagen

Hurra! Idag är det min tur att stå för fredagsmiddagen. Jag är jättetaggad för jag har gått och lurat och hunnit bli rejält sugen på en pastarätt i flera veckor nu. Den kan liksom inte bli fel, känns det som.

Förrätten känns också klockren: full av smaker som jag bara älskar och ett nytt recept!

Och ikväll blir det faktiskt trerätters. Vi kommer känna oss som två strandade valar sen, men det får det vara värt nu när GB äntligen har lanserat en mintglass. Jag har längtat i flera år efter en god variant, ända sedan Victoria mint från Triumfglass försvann. Förväntningarna är skyhöga. It better be good!

Nu får vi sällskap!

Jag har precis fått veta att mina svärföräldrar ska flytta hit till västkusten. De har haft ett ställe här i några år nu. Där har de varit ett par helger i månaden, men nu blir de åretruntboende. Och de kommer om bara några veckor. Snabba puckar!

Det kommer bli så roligt för barnen att ha både mor- och farföräldrar bara några kilometer bort - och för oss förstås.

torsdag 24 mars 2011

Färgfin tavla

Nu har jag köpt min allra första tavla på auktion. Jag surfade förbi Bukowskis market och hittade den här godbiten i olja, 60 cm hög och målad av Hans Walter Sundberg 1987.

Efter 22 minuter var den min! 300 kronor gav jag. Utropspriset var på 1500 kronor, så jag hoppas att den är lika fin som den ser ut!

Jag har suktat efter mera färg, så nu är jag lycklig! Längtar efter att få hämta hem den.

onsdag 23 mars 2011

Lunchdejt

Lunchdejt med mannen är ren och skär vardagslyx. Att sörpla latte, strosa hand i hand och titta på folk ute i solskenet.

En timme mitt på dagen en vanlig vardag var precis vad jag behövde för att glömma just vardagen, och älska min man och vårt liv bara lite, lite mer än vad jag gjorde när vi gick upp i morse.

måndag 21 mars 2011

Cykel och vårstädning

Nu har jag fått hem min nya, fina cykel. Efter noggrann research insåg jag att det inte finns så många vanliga brukscyklar att välja på om man är en lång dam på 184 cm. Det blev en svart cykel utan krusiduller. Den största modellen ska tydligen passa män också, som inte vill lyfta på benet, och därför har den inga utsmyckningar som de mindre storlekarna. Där ser man... En cykel för krymplingar och långa tjejer är min och jag är så nöjd med den!

Under helgen med sol och tio värmegrader, så har cykeln provats, uppfarten borstats ren från isgrus och trädgården vårstädats. Jag inser att isgruset säkert hinner komma tillbaka innan de sopar gatorna, men det var så skönt mentalt att få rent och vårigt. Så jag sopar gärna två gånger.

Barnen har lekt i lekstugan och hjälp till att plocka upp miljoner skruvar och spikar som hamnade i gräsmattan under takbytet. Nu har vi äntligen återtagit makten över vår tomt och vårt hus efter alla byggen och installationer. Det känns så otroligt skönt!

fredag 18 mars 2011

Fredag!

Den här fredagen är det min tur att bli bjuden på överraskningsmiddag. Jag undrar vad mannen hittar på idag. Spännande!

tisdag 15 mars 2011

Looove i Trollis

I helgen hade vi lånat ut dottern till mormor och morfar. Och sen kom farmor och farfar och ville låna sonen. Tänka sig!

Ett sånt här tillfälle kommer inte så ofta och det får man alltså inte missa! Så jag proppade min krasslige man full med Ipren och drog iväg honom till Trollhättan.

Där bodde jag när vi träffades, där hade vi vår första dejt och där vi blev sambor. Så Trollis har en speciell plats i hjärtat, även om vi inte är där speciellt ofta. De senaste åren har det främst varit för att vända barn, föda barn och besiktiga barn. I lördags – utan barn.

Först fika – överraskad med en massa hjärtan – på Strandgatan, där vi ofta hängde som nykära. Vilka minnen! Och så underbart att sitta och titta på folk och prata i lugn och ro en lååång stund och utan att någon flaxar och hoppar jämfota bredvid.

Efter en tur på stan så tog vi en liten nostalgisväng förbi gamla kvarteret och parkeringsplatsen där vi såg varandra för första gången.

Kanske att man skulle kunna duka upp ett bord och ha romantisk middag där, på parkeringen utanför Hemköp, när vi firar tio år tillsammans. Vilken syn det skulle vara, va? En urtråkig plats, men faktiskt så speciell för oss...

Kaffe på altanen

Nu tror jag faktiskt att våren är här – årets första kaffe på altanen!

torsdag 10 mars 2011

2011

Idag läste jag mitt årshoroskop. Jag läser inte horoskop speciellt ofta, men ibland kan jag inte låta bli, för jag är attans så nyfiken! Och på vårdcentralen brukar det ju finnas tid att läsa både ett och flera i alla sönderbläddrade tidningar från förra året. Så var det även idag.

Jag vet att man inte ska läsa gamla horoskop, men det borde väl vara okej att läsa om mitt 2011 i början på mars, tänkte jag och började läsa.

Och ah! Årets två första månader har varit alldeles precis som det stod i horoskopet. Kusligt precis så.

Stämmer resten så kommer jag att få ett fint 2011 med tur i spel. Och någorlunda tur i kärlek, men jag kommer att ställa helt nya krav på min partner i höst. Det här kan bli intressant.

onsdag 9 mars 2011

Vårpresent

Jippie! Jag har världens bästa man som ska ge mig en cykel i vårpresent! Nu ska jag bara välja vilken. Kul! 

tisdag 8 mars 2011

Jag avslutar dagen med en liten semla med hemmagjord mandelmassa.

Jag läste i morse hur enkelt det faktiskt var att göra egen. Det är bara att köra 250 gram skållad mandel i en mixer tills det är som pulver. Sedan tillsätter du 2,5 dl socker och fortsätter att mixa i drygt fem minuter, tills det blir en varm, fin massa. Leila förstås!

Nu ska jag smaka om det blev så gott som jag tror!

Äntligen!

Solen visade sig till slut och isen är nästan borta. Då var det dags att börja springa igen!

Jag skippade till och med musik i öronen för att lyssna på fåglarna istället. Det låter ju jäkligt töntigt, jag vet, men har man vårkänslor så har man.

Och bra gick det också! Riktigt ljuvligt.

måndag 7 mars 2011

VAB + iphone = farligt nära budgivningshysteri

Åh, vad mycket fina, gamla saker det finns. Jag funderar allvarligt på att sluta köpa nytt och istället satsa på äldre designprylar.

Varför? Jo, för att det är roligare att handla saker som är unika och som både har lite historia och kvalitet i sig. Du kan få jättefina saker för nästan inga pengar alls. Dessutom är det miljövänligt!

Det gäller bara att lägga lite tid på att hitta sina pärlor och det är ju som bekant en bristvara. Men de senaste veckorna har jag haft en hel del av just tid.

Med iphone i handen och ett sovande, sjukt barn i knäet, så har jag kollat runt på en massa härliga sajter som säljer antik design.



Skinnfåtöljen till vänster hittade jag på Bukowskis market och är Bruno Mathssons Jetson-fåtölj från 1969. Superfin och har ett utropspris på 4 000 kr. Vad får du på en möbelaffär för samma pris? Ingenting!

Stolen till höger är designad av Yngve Engström och auktioneras ut på samma sajt till förmån för Röda korset. Köper du den så gör du en god gärning, inte bara för miljön.

torsdag 3 mars 2011

Kom ihåg snyggt

De här fina magnettavlorna med tidningsställ från inreda.com kommer helt rätt i tid. Det fullkomligt ropar vår om dem. Och allt som har med vår att göra vill jag ha nu.

Den röda skulle passa perfekt i mitt kontor. Eller den rosa, eller... Svårt att välja. Måste jag verkligen..?

tisdag 1 mars 2011

Melanzane alla parmigiana

Fredagens huvudrätt blev en rätt baserad på en supergod råvara som man använder mycket på Sicilien, aubergine.

Jag gjorde en klassisk melanzane alla parmigiana, auberginegratäng, men hade även i skivor av hårdkokta ägg för att göra rätten lite matigare. Jag använde även mozzarella di bufala, gjord på buffelmjölk. Kostar lite mer, men är värd varenda spänn!



Finas melanzane alla parmigiana
4 portioner

ca 800 g aubergine
300 g skivad mozzarella, gärna "di bufala"
1,5 dl riven parmesanost
3 skivade hårdkokta ägg

Tomatsås:
800 g färska körsbärstomater alt. 2 burkar konserverade körsbärstomater
2-3 pressade vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1/2 kruka färsk basilika, grovhackad
en nypa peperoncino
salt, ev. peppar

Skär aubergine i en halv centimeter tunna skivor. Salta skivorna och lägg dem i ett durkslag med en tyngd på. Låt dem stå i en timme, så att det beska dras ur auberginen. Under tiden så kokar du tomatsåsen, som gärna får puttra i minst 30 minuter.

Skölj och torka av aubergineskivorna. Stek dem i olivolja tills de har fått fin färg. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. (För dig som vill ha en fettsnålare variant, så kan du lägga skivorna på ett bakplåtspapper, pensla över lite olivolja och baka i ugnen i 10 minuter på 220 grader.)

Häll lite av tomatsåsen i botten av en ugnsform. Varva aubergine, mozzarella, parmesanost och tomatsås. Avsluta med tomatsås och toppa med lite riven parmesanost.

Tillaga i ugnen i ca 20-25 minuter i 200 grader. Servera med en sallad.


Buon appetito!

Fredagens förrätt

Fredagens överraskningsmiddag blev jättebra!

Förrätten bestod av smörstekt sparris med parmesan och pinjenötter. Det var något som jag aldrig trodde att jag skulle äta, ännu mindre laga själv.

Jag äter allt. Allt - utom sparris. Men någon gång så har jag sagt till mina barn att smaken kan förändras och att de kanske gillar något som de inte har tyckt om förut.

Att sparris inte är i säsong spelar ingen roll när det är nu som jag har bestämt mig för att leva som jag lär. Som tillbehör valde jag parmesan och pinjenötter, för då kan det i alla fall inte bli helt fel. Och tänka sig, jag tyckte att det var riktigt gott. Så nu kan jag fortsätta att föreläsa för mina barn, med gott samvete.


Smörstekt sparris med parmesan och pinjenötter
2 portioner

8-10 späda gröna sparris
ca 25 g pinjenötter
1/2 dl riven parmesanost
1 msk smör
salt och peppar

Skär bort den grova nedersta delen av sparrisen och skölj noga.

Rosta pinjenötterna i en upphettad torr stekpanna till de börjar få färg. Se till att skaka pannan då och då under rostningen så nötterna inte bränns vid. Häll över dem på ett fat.

Smält smöret i stekpannan och lägg i sparrisen, salta och peppra. Stek sparrisen till de känns mjuka och fått lite färg.

Lägg upp sparrisen på tallrikar och strö över den rivna parmesanen samt därefter pinjenötterna.

Servera med lufttorkad skinka och rucola.

(Receptet kommer från baromat.se)

Fin-mellis


Idag överraskade min fyraåriga tjej mig med mellis, specialkomponerad för sjuka mammor. Allt det godaste var med, inget glömt. Härliga unge!