Finas prima liv

Finas prima liv

tisdag 29 november 2011

Fina hus

Barnens fina pepparkakshus har flyttat in hos oss. Det luktar gott och juligt i hela huset. Mysigt, men otroligt svårt att ha kontor hemma såhär års...

fredag 25 november 2011

Min stora dag-armbandet

Nu vet jag vad jag ska skriva upp på önskelistan. Köper man det här fina armbandet från Sophie by Sophie så går hundra kronor till stiftelsen Min stora dag, som hjälper svårt sjuka barn att förverkliga sina önskedrömmar.

Mitt hjärta går i tusen bitar bara jag tänker på de här barnen, så att göra dem lyckliga är verkligen något som jag vill stödja.

Vill du inte lägga upp 800 kronor för armbandet, så kan du skänka hundra kronor – eller kanske mer – direkt till stiftelsen. Det går ju också bra!

Kaka med mycket nystött kardemumma – mums!

Kardemummakaka var en av de sju sorters kakor som alltid låg på min fina mormors kakfat.

Eftersom jag var där minst en gång i veckan som liten, så är jag praktiskt taget uppvuxen på den här kakan. Rund, god och glad blev jag och förkärleken för kardemummakaka har följt med hela livet.

Jag tycker att kardemummakaka, pepparkakor och liknande är så goda att de gott kan ätas året runt, men nu i juletider så passar de ju lite extra bra. Varför inte baka den här till adventsfikat i år?

Kardemummakaka

3 ägg
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kardemumma, nystött
100 g smör
1 dl vatten eller mjölk, varmt

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och blanda i dem. Tillsätt smält smör och det varma vattnet/mjölken. Häll i en smörad och pärlsockrad 1,5 litersform. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 30 minuter.

onsdag 23 november 2011

Det har jag ju redan avslöjat!

Idag avslöjar Aftonbladet att Victoria troligtvis kommer att föda redan i februari, istället för i mars som är den uppgift som Hovet har gått ut med.

Men hallå, Aftonbladet, det där är ju ingen nyhet. Det "avslöjade" jag ju redan i somras i den här artikeln på Familjeliv.se!

Tack, Sara!

I kväll lagade dottern och jag broccolisoppa med quesadilla från Saras matkasse. Femåriga dottern gjorde i ordning quesadillan med pesto, mozzarella och skinka helt själv.

Först gick det från att bara vara mozzarella på hennes till att, med stor tvekan, toppas med lite pesto och slutligen, efter ännu mera tvekan, så kom även skinkan på.

Sedan åt 2,5-årige sonen, som vägrar äta grönsaker, sin broccolisoppa. Med stor aptit! Dottern, som "inte gillar" skinka och pesto åt tills det kom ur öronen. Nu "älskar" hon pesto och soppan var "bättre än godis"!

Komplimangerna haglade från båda barn och jag förstår inte riktigt vad som har hänt... Så fantastiskt roligt! Äntligen har alla försök att introducera nya smaker gett resultat.

Och Sara, tack för hjälpen!

tisdag 22 november 2011

Åh, vilka fina klänningar!

I höst har två klänningar väckt mitt absoluta ha-begär och det blir inte bättre för att det snart är jul, nyår och allt det där.

Den här röda Rützou-stassen från Silly Swan vill jag ha på mig då det händer i december.
 

Till vardags skulle jag hemskt gärna dra på mig den här underbara, lite tråksnygga klänningen från Whyred.

En dyr klänning och vardag med småbarn rimmar inte hundra. Men nu är det jul, så visst får man drömma.

Om jag fick tillbringa min december i den klänningen, och dessutom få asschysst midja på köpet, så skulle jag definitivt se gladare ut än tjejen på bilden här bredvid!

fredag 18 november 2011

Helgtipset – godaste kladdkakan med rom

Så här blir det när dottern väljer kakan och jag receptet – en härliga kladdkaka med massor av god choklad och nötter.

Den bakade vi till Fars dag förra söndagen och den gjorde succé:
"Allvarligt talat. Det var nog det godaste jag någonsin ätit. Ever", var fars bedömning. Det måste anses vara ett ganska bra betyg.

Kakan blir bäst om man bakar den dagen före eller låter den stå i åtminstone några timmar före servering. Om du inte kan hålla dig och vill äta den direkt, låt den stå i ugnen några minuter extra på 150 grader, så att den inte blir alltför smetig. 

Kladdkaka med rom
cirka 10 bitar

250 g mörk kvalitetschoklad
250 g osaltat smör
240 g florsocker
15 g vaniljsocker
125 g vetemjöl
4 ägg - gulor och vitor separerade
6 cl rom (eller vatten)
1,5 dl grovhackade valnötter

Sätt ugnen på 200 grader. Smält chokladen över vattenbad tillsammans med smör, siktat florsocker och vaniljsocker. Rör om och ta från värmen när allt har smält. 

Blanda mjöl, äggulor, rom eller vatten och valnötter i en bunke. Tillsätt chokladblandningen och blanda väl. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i smeten.
 
Smörj en stor form med löstagbar kant, cirka 22-24 cm i diameter. Häll i smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Ta ut och låt svalna. Dekorera med florsocker och servera med vispad grädde.

Önskekväll

I veckan bestämde vi oss för att det var dags att skriva önskelistor, så vi tog fram pennor, papper till alla och satte på lite julmusik. EN tomte fick barnen ta fram. Lillkillen gick fram med leksakskatalogen till tomten, visade upp och berättade noga för honom vilken sak som han önskade sig. Bedårande gulligt.

Samtidigt passade vi på att prova årgångsglöggen, Blossa 11. Kaffesmaken kom fram lite lagom mycket och tog inte över, så den bli klart godkänd.

Barnen fick "barnglögg" – saft smaksatt med kanel och med russin i. Det gick hem!

torsdag 17 november 2011

Wine tasting dinner

Jag och Joel Peterson.
I går var vi på Wine tasting dinner på Stenungsbaden tillsammans med goda vänner och vinproducenten Joel Peterson – "Godfather of Zinfandel" – som berättade om sitt liv och sina zinfandelviner från Ravenswood winery i Kalifornien.

Joel bjöd på underbara viner som givetvis passade alldeles perfekt till den lika goda maten. Dessutom trevligt sällskap och inspirerande historier och människor – och man kan inte begära så mycket mer.

Menyn och vinerna

Anklevermousse på crostini med aprikoskompott
med
Ravenswood Vintners Blend Zinfandel


Timjanstekt lammrostbiff i tunna skivor med västerbottensost och svampduxell
med
Ravenswood Lodi Zinfandel


Amerikansk oxfilé med pankofriterad krokett smaksatt med svartpeppar, serverad med rödvinsreduktion samt bönor frästa med coppa
med
Ravenswood Barrica Zinfandel 2006
och 
Ravenswood Sonoma county Zinfandel


Chocolate chip cookie med jordgubbar marinerade i vit balsamicokaramell

Vinerna har länkar till Systembolagets sida för respektive vin.


Bästa rummet just nu

Det färdiga sovrummet med tapeterna från Hanna Werning: katträd i kombination med helt svarta tapeter med lite lyster i, från samma kollektion.

Varmt, mysigt och rofyllt – jag älskar mitt nya sovrum.

onsdag 16 november 2011

Pitta-vatten

I dag fick jag tips om att dricka sex-åtta glas per dag av kokt vatten som har fått svalna till rumstemperatur.

Det ska, enligt den ayurvediska läkekonsten, vara bra för att förebygga migränanfall. Tja, det kan ju knappast skada att testa!

tisdag 15 november 2011

Efterlängtad

Lunchpromenad – vardagslyx!
Hej sol, det var längesedan!

måndag 14 november 2011

Fars dag

Far firades till max igår! Dottern hade i god tid och i detalj planerat hur hela dagen skulle se ut: hon hade pysslat ihop fem små paket, komponerat en speciell Fars dagsång, bestämt middagsmenyn och dukade med finporslin och vinglas. I lördags var vi och köpte presenten som hon hade valt och sedan bakade vi pappas (och hennes!) favoritkaka tillsammans.

Hon var i sitt esse hela dagen och när hon får ställa till med kalas, så känner man sig verkligen firad!  Någon gång efter sin tvåårsdag, så blev hon en festfixare och det bara stegras för varje tillfälle som hon får chansen. Vi tackar och tar emot!

Till vänster: Dotterns egenkomponerade pizzasmörgås med tomatsås, köttbullar, mozzarella, oregano och majs.

Fars favorit: linguine med hemgjord pesto och kyckling.

Ett av paketen bestod förresten av en toarulle med glittrigt papper runt, som hon hade gjort på förskolan. Den är till för att användas på jobbet, så att hennes pappa effektivt ska kunna ropa på sina kollegor. Det ska bli spännande att höra fortsättningen...

söndag 13 november 2011

Löparlycka!

Andra joggingturen den här veckan, de första sedan juli. Och det funkar: ingenting känner jag i knäet. Ingenting – och det är så härligt!

Att springa är bland det bästa jag vet, så det har stört mig något enormt att inte kunna. Så nu hoppas jag att de nya skorna snart ska bli mycket, mycket smutsigare.

Jag är dessutom kär i dem för de är de lättaste jag någonsin sprungit i och sitter perfekt runt hälen. Jag känner mig som Pegasus och Ikaros på samma gång!

Och sedan med David Guetta i öronen så kan det inte bli mycket bättre träningsupplevelse!

lördag 12 november 2011

Egokväll

Nu frilla och färg fixad hos Bettan på 7781. Hon är så bra och jag blir alltid lika nöjd!

Därefter shopping- och fikadejt i stan med Emma.

Jacobs meny

Jag detoxade en vecka och tyckte det var hyfsat jobbigt vissa dagar. Men det finns folk som lever på knasiga dieter år efter år. Vad sägs om den här?

Jag är främst nyfiken på hur Jacob får i sig fem-tio äpplen till mellis...

Lördagkväll

Jag sitter i soffan med ett barn på varje sida och bläddrar i sprillans nya Elle mat &vin. Mannen gör någon slags lasagne från Per Morberg med hemmald köttfärs under tiden. Bättre lördagkväll kan jag inte önska mig.

torsdag 10 november 2011

Detaljerna på plats

Jag skriver ut foton till ramarna i nya sovrummet och sedan är minsta lilla detalj klar – tror och hoppas jag.

Jag blir glad varenda gång som jag går in i där nu. Ett riktigt feel good-rum. Från att ha varit precis det motsatta. Härligt!

tisdag 8 november 2011

Labb hemma

Barnen vann en experimentbok med draken Berta på Kemins dag.

Här testar vi densitet på en skruv, sirap, russin, riskaka, matolja, äpple och vatten. Det var längesedan sist, men fortfarande lika kul!

Och på tal om densitet:

"She´s made of wood. And therefore? A witch!"

Förlåt, jag kunde inte låta bli. Monty python-humor räddar mitt humör i alla lägen. Nördigt, va!

onsdag 2 november 2011

Lillördag

Lillördag och hög tid att fundera på lördagens dessert. Till slut dök receptet upp som jag letade febrilt efter för några veckor sedan. I helgen provlagade jag och på lördag blir det den här smarriga moussen till efterrätt hos oss, när vännerna kommer på middag. Jag var tvungen att modifiera receptet bara lite, lite... Här är det!

Chokladmousse med konjak
4 port.

100 g mörk choklad (70 % kakaohalt)
2 dl vispgrädde
2 äggulor
2 msk socker
1-1,5 msk konjak
100 g mascarpone

Smält chokladen i vattenbad. Vispa grädden, men inte för hårt. Vispa äggulorna tillsammans med sockret och tillsätt konjaken. Blanda med vispgrädden.

Vänd  ner chokladsmeten samt mascarponen. Blanda till en slät mousse. Spara lite av den smälta chokladen och blanda ner i efterhand så får man en randig mousse.

Fördela i fyra portionskoppar eller glas. Låt stelna i kylen i minst en timme, gärna längre eftersom moussen bara blir godare!

En sann Saab-entusiast

Dottern kämpar för Saabs överlevnad.

Snart vinter

Meckar-Micke hjälper sin morfar att byta till vinterdäck. Yrkesvalet är klart.

tisdag 1 november 2011

Överraskning i trädgården

Nu är alla limringar uppsatta, så nu har kampen mot larverna som älskar våra plommon börjat!

Samtidigt hittade jag den här och en till i landet, som jag skulle gräva upp. Jag hade gett upp hoppet om kålen, men se där! I morgon blir det blomkålspuré, tror jag.