Finas prima liv

Finas prima liv

fredag 21 mars 2014

Snabb, nyttig lunch - så gott!

Andra sjukveckan och jag är innerligt trött på att vara sjuk. Så därför satsar jag på vällagad men ändå snabb lunch som jag tror kan hjälpa immunförsvaret. Och fullt med smaker som jag älskar!

Jag wokar broccoli, morötter, grovhackad färsk ingefära och röd chili i raps- och sesamolja och toppar med sesamfrön. Laxen kryddar jag med koriander. Eftersom jag alltid vill ha koriander hemma och den färska blir trött efter bara någon dag, kör jag med fryst till vardags. Den smakar riktigt bra!

Supergott och nyttigt - så nu blir jag väl frisk. Eller..?

söndag 16 mars 2014

Min nya supersallad - supernyttig och superenkel!

Den perfekta helglunchen när du har ätit sen frukost och egentligen inte är så hungrig, utan mest längtar till kvällens middag!

Avokado och olivolja är gott! Dessutom mättar de och är nyttiga fettkällor som höjer dina goda blodfetter. Spenat innehåller folsyra, E-och A-vitamin och en rad antioxidanter. Sojabönorna ger protein, mättar och hjälper till att sänka dina dåliga blodfetter. Gröna sojabönor från frysdisken har jag alltid hemma numera. Bara att tina, de behöver inte ens tillagas!

Jag äter den här salladen flera gånger i veckan. Den är så snabb att dra ihop på kvällen och håller sig fint till dagen därpå. Så enkelt att få en riktigt hälsosam lunch på jobbet som mitt hjärta bara måste älska! I matlådan brukar jag komplettera med en deciliter kokt matvete och strö några solrosfrön på toppen, annars blir jag inte mätt.

Och givetvis ekologiskt så långt det bara går!
(Frysta ekosojabönor har jag inte hittat ännu. Tar gärna emot tips om var det kan finnas!)





måndag 10 mars 2014

Supergoda bananmuffins med choklad - utan socker!

Jag älskar att fika och varken vill eller kan vara utan den guldkanten på min vardag!

Men: Eftersom jag vill dra ner på både socker och mättat fett brukar det vara en svår ekvation att få ihop. Tills nu! Inget smaklöst, sorgset och torrt som växer i munnen; Nej, de här muffinsen kan jag verkligen njuta av.

Med rapsolja, nötter och choklad av hög kvalitet, helt utan socker eller andra sötningsmedel. Så mycket nyttigare - så värda att testa!

Sockerfria bananmuffins


Finas prima bananmuffins

8-10 st

4 dl dinkelsikt
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 tsk kanel
50 g choklad, 70% kakaohalt
1 ägg
4 msk rapsolja
2 msk vatten
3 väl mogna bananer, gärna lite bruna
valnötter eller mandel

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda de torra ingredienserna väl. Dela chokladen i små bitar och blanda i. Tillsätt ägg, mosade bananer, olja och vatten. Blanda ihop. Häll i muffinsformar och garnera med grovhackade valnötter eller mandlar på toppen. Sikta över lite extra kanel, om du vill. Grädda i cirka 15 minuter.



söndag 9 mars 2014

Vårfika på altanen med muffins utan socker

Nya gula utefåtöljer, solen i plytet, kaffe i handen och en filt över axlarna. Det är vår ta mig tusan! 

Tänk att första riktiga vårdagen väcker samma underbara känsla varenda år! Barnen var ute och lekte hela dagen och var helt knallröda om kinderna i kväll när de kom in. Sololja? Host, harkel... Men vem tänker på det i början på mars egentligen?

Jag var mer fokuserad på att testbaka muffins med banan, 70 procentig choklad och helt utan socker. De blev faktiskt supergoda! Jo, jag lovar, på riktigt. Recept kommer i morgon!

Och: Jag taggar det här inlägget som relationsvård också. Fick höra att det definitivt platsade där! ;)

fredag 7 mars 2014

Happy fredagskäk!

Happy fredag! Italiensk salami, prosciutto, buffelmozzarella, schysst bröd, riktigt fin olivolja, flingsalt. Och lite annat. Kan knappast bli godare - och enklare!

Fast i ärlighetens namn skulle jag kunna leva på bara brödet, doppat i olivolja, lite flingsalt ovanpå och ett glas rött till. Så jäkla gott...