Finas prima liv

Finas prima liv

lördag 14 februari 2015

Alla Hjärtans tipspromenad

Alla Hjärtans Dag är en av min dotters favoritdagar på året. 

Hon älskar att fira och ger hundra procent varenda gång. (Det brukar sluta med att hon är helt slutkörd efter varenda högtidsdag.) 

Att livet är för kort för att inte fira även de små händelserna som ger vardagen sin guldkant har hon verkligen fattat.

I dag blev vi överraskade med tipspromenad efter frukost. Och dagen har bara börjat...


Frågor à la vår familj. Vilken är barn- och vilken är vuxenfrågan? Inte helt solklart.


Skatten som avslutade tipspromenaden. Plus godis till lillebror.

torsdag 12 februari 2015

Underbara paleosemlor


I dag testade jag att göra paleosemlor efter eget huvud. 

Till bullarna använde jag samma recept som till mina LCHF-semlor här nedan, men bytte grädden mot kokosgrädde.

Fyllningen däremot var en chansning som blev väldigt lyckad! Jag valde att söta med banan, naturligt och väldigt gott tycker jag. Jag gillar crunch, så därför hackade jag i några mandlar i fyllningen. Mandelmassekänslan finns där också, tack vare mandelmjölet i inkråmet.

De här semlorna kommer jag definitivt att göra snart igen! 

Finas prima semmelfyllning
(1 semla)

Inkråm från bullen
En halv liten banan
5-10 mandlar

Kokosgrädde
Vaniljpulver

Gröp ur bullen, mosa bananen och blanda ihop. Hacka mandlarna och tillsätt dem. Fyll bullarna.

Vispa kokosgrädde med lite vaniljpulver. Lägg på bullen och avsluta med hatten!
 

onsdag 11 februari 2015

LCHF-semlan - lovely!

Jag trodde väl aldrig att jag skulle kunna äta semla i år, men jo då! Jag bakade inte de snyggaste exemplaren precis, men kanske de godaste? Riktigt mycket kardemumma i degen. Bullarna kan jag absolut tänka mig att äta just så som de är. Perfekt, eftersom det blev några över.

Jag hittade ett recept som jag föll för, men ändrade lite. I vanlig ordning, så att jag sätter smakerna precis så som jag vill ha dem. Gärna lite sälta och mindre sött.

Finas prima LCHF-semlor
5 st

3 ägg
3 msk valfri sötning
1 dl grädde
2 msk kokosmjöl
2 dl mandelmjöl
2.5 msk fiberhusk
3 tsk bakpulver
3 tsk stött kardemumma
1 nypa salt

Fyllning:
 
Inkråm från bullarna
1 dl grädde
2 dl mandelmjöl
2-3 msk sötning 
10-15 mandlar

Sätt ugnen på 165 grader varmluft. Vispa ägg och sötning i några minuter. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop. Låt degen stå i cirka tio minuter och gör sen 5 bullar. Lägg dem på en bakplåtsklädd plåt och grädda i 15-20 minuter. Låt svalna helt under duk.

Blanda samman grädde och mandelmjöl till fyllningen. Smaka av med sötningen. Hacka mandlarna och tillsätt till fyllningen, för att få den där goda krispigheten. Montera semlorna.

Hoppas du gillar dem lika mycket som jag gjorde. Nästa gång ska jag testa att göra dem paleo, alltså utan mejerier. Håll utkik!








tisdag 10 februari 2015

Underbart är enkelt


Ljudet från vågorna och vinden. Jag. Och inget mer. ❤️

Triss i rullader


3 olika sorter. Så det händer något i vardagen!

Jag ville ha rullader som sinsemellan gav helt olika smakupplevelser. Efter att jag hade saltat och pepprat lövbiffen la jag på: 

1. Soltorkad tomat, mozzarella och oregano
2. Rökt skinka, långlagrad prästost och dijonsenap
3. Blåmögelost

När jag hade rullat ihop och fäst med tandpetare stekte jag rulladerna runtom tills de fick fin färg. Sen hällde jag över grädde och lät dem puttra i några minuter under lock. Smaka av såsen gjorde jag mest för att det är så gott. Och därmed en rättighet som kocken har, för har du varit generös med salt- och pepparkvarnen så behöver den inget mer.

Till rulladerna serverade jag blomkålsris: grovriven blomkål som jag släppte ner i kokande vatten i bara några sekunder. Det suger upp såsen fin, smakar ljuvligt och brukar gillas av alla - även dem som inte äter LCHF.

söndag 8 februari 2015

En alldeles vanlig helgfrukost - LCHF-style

"Bästa någonsin!" blev responsen.

Det är gott med normfrukost, så att säga. Och fullt möjligt på LCHF-vis också.

Rostat microfröbröd toppades med smör, ost och god skinka. Hallonsmoothie på kokosgrädde med extra kokos ovanpå. Krämigt, kokt ägg med majonnäs på toppen.

För mycket bättre än så blir det faktiskt inte! Sol ute sol inne.

Här hittar du mina receptet på LCHF-smoothie och snabbt fröbröd.

fredag 6 februari 2015

En ametist av mitt hjärta

I dag fick jag en ametist av min 8-åriga dotter. Den ska tydligen hjälpa migräniga och stressade morsor. Tur att jag har henne. Underbara älskade. 

Ametistens egenskaper
Ametisten är en mycket andlig och lugnande sten. Håll den i vänster hand för att uppnå lugn. Den tar bort rädslan och ökar hoppet. Den tar bort skuldkänslor och skärper ditt sjätte sinne. Den lär dig att släppa taget och känna tillit, att ge upp gammalt och låta dig fyllas på ett nytt och bättre sätt. Den förmedlar kontakten med vår intuition och vårt högre jag. 

Ametister rekommenderas till den som stressar för mycket, till exempel personer som jobbar för mycket och som inte kan njuta av avkoppling. När du sover hjälper ametisten mot sömnproblem. Ametisten är också bra mot stress, huvudvärk, migrän, hudsjukdomar, berusning, feber och magproblem.

Tack charmicon.se för infon! 


LCHF-pizza stavas meatzza

Så här brukar våra pizzor se ut: en barndel och en vuxendel. Men det här är ingen pizza utan en meatzza. En helt galen maträtt. Botten är gjord av köttfärs.

Jag testade att göra den här för ett par månader sen, för att jag blev så nyfiken och för att spexa med familjen. Det blev succé, framför allt hos barnen som har önskat den sen dess. Så ikväll får de som de vill.

Det finns en mängd olika recept på meatzzabotten och de enklaste innehåller bara köttfärs. Men jag vill ha smak på min mat, så till min botten behöver du:

500 g köttfärs
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 tsk oregano eller pizzakrydda
1 pressad vitlöksklyfta


Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop allt till en smet och fördela på en plåt klädd med bakplåtspapper. Se till att botten täcker hela plåten, för den drar ihop sig ganska mycket när den står i ugnen. Grädda i cirka 20 minuter.

Ta ut och lägg på din topping. Grädda i ytterligare 15 minuter. Klart!


Jag körde vegetarisk topping: tomatsås, mozzarella, rödlök, oliver och pesto. Ruccolasallad vid sidan. Det blev ju minst sagt köttigt ändå...

Vad äter du ikväll?

torsdag 5 februari 2015

LCHF-muggkaka sött och salt

I dag gjorde jag min goda muggkaka till fikat. Kombinationen av sött och salt toppat med syrligt och lent är något som jag har svårt att motstå. Därför är den en klar favorit, som också går väldigt snabbt att göra.



Finas prima muggkaka - LCHF
1 st

1 ägg
1,5 msk kakao
1 msk kokosmjöl
2-3 tsk valfri sötning
1,5 msk kokosolja
1 krm vaniljpulver eller 1 tsk vaniljextrakt
1 nypa salt

Topping:
kokosflingor
vispgrädde
hallon

Vispa ihop ingredienserna till kakan ordentligt med elvisp. Lägg smeten i en mugg smord med lite kokosolja. (En liten mugg räcker gott, som ni ser.) Mikra på full effekt i 1:15-1:30 min minuter och låt svalna. Toppa med kokosflingor och servera med lättvispad grädde blandad med bär. 


Om du äter paleo eller liberal LCHF, kan du i stället söta med en halv mosad banan. Det gör kakan saftigare och väldigt god. Lite extra vanilj i grädden är också en hit! Eller byt vispgrädden mot kokosgrädde.

Nästa gång ska jag ha lite lakritspulver i grädden, tillsammans med hallonen. Eller kanske i kakan. Kan väl inte bli annat än jättebra? Berättar hur det blev sen!

Hur gjorde du din muggkaka och vad tyckte du?  



måndag 2 februari 2015

Blixtsnabba LCHF-fröbrödet

I dag tog jag en promenad i skogen på Norra fjället och efter det är jag alltid en ny människa - lite mer fridfull, lite starkare. Jag vet inte vad det är med den skogen, men den helar mig.

Som sällskap tog jag med mig mitt snabba LCHF-microbröd, så snabbfixat att det faktiskt funkar utmärkt att svänga ihop under morgonruschen. Och tänk att det går att äta macka trots att man äter LCHF. I ett år har jag varit olyckligt ovetande. Receptet som inspirerade mig hittade jag på lesscarbs.se, en av mina favoritsajter för LCHF-recept.

Jag har ändrat lite varje gång och nu tycker jag att jag har hittat det perfekta receptet, med många goda och nyttiga fröer. Så här kommer det!

Finas prima microfröbröd
2 st

1 ägg
4 msk mandelmjöl
3 msk sesamfrö
1 msk hela linfrö
1 msk solrosfrö
1 msk pumpakärnor
1 nypa salt
1 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 msk valfri olja
1 msk kallt vatten

Rör ihop alla ingredienser. Låt stå några minuter så att smeten tjocknar lite. Fördela hälften av smeten på en liten tallrik och kör i micron på full effekt i cirka 1,5 minut. Gör likadant för nästa bröd. Rosta om du vill ha ett frasigare bröd med finare färg. 

Jag har testat kallpressad raps-, oliv- och kokosolja. Alla blir goda och ger brödet den smak som karaktäriseras av respektive olja. Så testa vad du själv gillar bäst!

Av en smet blir det två och bröden är oerhört mättande. Perfekta att dela med sig av alltså! <3