Fredagens huvudrätt blev en rätt baserad på en supergod råvara som man använder mycket på Sicilien, aubergine.
Jag gjorde en klassisk melanzane alla parmigiana, auberginegratäng, men hade även i skivor av hårdkokta ägg för att göra rätten lite matigare. Jag använde även mozzarella di bufala, gjord på buffelmjölk. Kostar lite mer, men är värd varenda spänn!
Finas melanzane alla parmigiana
4 portioner
ca 800 g aubergine
300 g skivad mozzarella, gärna "di bufala"
1,5 dl riven parmesanost
3 skivade hårdkokta ägg
Tomatsås:
800 g färska körsbärstomater alt. 2 burkar konserverade körsbärstomater
2-3 pressade vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1/2 kruka färsk basilika, grovhackad
en nypa peperoncino
salt, ev. peppar
Skär aubergine i en halv centimeter tunna skivor. Salta skivorna och lägg dem i ett durkslag med en tyngd på. Låt dem stå i en timme, så att det beska dras ur auberginen. Under tiden så kokar du tomatsåsen, som gärna får puttra i minst 30 minuter.
Skölj och torka av aubergineskivorna. Stek dem i olivolja tills de har fått fin färg. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. (För dig som vill ha en fettsnålare variant, så kan du lägga skivorna på ett bakplåtspapper, pensla över lite olivolja och baka i ugnen i 10 minuter på 220 grader.)
Häll lite av tomatsåsen i botten av en ugnsform. Varva aubergine, mozzarella, parmesanost och tomatsås. Avsluta med tomatsås och toppa med lite riven parmesanost.
Tillaga i ugnen i ca 20-25 minuter i 200 grader. Servera med en sallad.
Buon appetito!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar