Finas prima liv

Finas prima liv

torsdag 29 mars 2012

Aglio, olio e peperoncino - godast i sin enkelhet

Jag lagar ofta en underbar rätt som jag åt mycket när jag bodde i Italien: spaghetti med vitlök och chili, fräst i olivolja. Så gott - i sin enkelhet!

Italienarna, som ju givetvis vet bäst, dränker inte sin pasta med gräddiga såser eller öser på en massa stabbigt kött. Enkelt är godast och pastan ska få ta plats. Då gäller det förstås att pastan är god. Jag skulle aldrig köpa Kungsörnens till exempel. Never ever, inte ens till falukorven. Satsa hellre en tjuga på att köpa italienarnas favorit DeCecco. Finns i vanliga affären! Och våga prova det enkla.

Spaghetti med vitlök, chili och persilja
3 port.

7-8 vitlöksklyftor
2 röda chilifrukter
ev. ett par piri-piri
rikligt med god olivolja att steka i
en kruka bladpersilja
400 g spaghetti av bra kvalitet

Koka pastan al dente. Al dente - superviktigt! Hacka vitlök och chili och fräs i rikligt med olivolja. Vill du ha extra sting, så smula i någon piri-piri. Hacka bladpersilja. Blanda den kokta pastan i fräset och strössla över persiljan. Klart!

Prova dig fram, så märker du efter några gånger hur mycket chili och vitlök som du tycker är lagom.
Jag inbillar mig dessutom att det här är den bästa rätten att äta i förkylningstider; en massa vitlök och hetta som skrämmer bort bacillerna. Och kanske även arbetskamraterna dagen därpå!

2 kommentarer:

  1. Mums! Det ska jag bjuda på som kontrast till påskmaten. Tack för tidset.

    SvaraRadera