Finas prima liv

Finas prima liv

fredag 18 november 2011

Helgtipset – godaste kladdkakan med rom

Så här blir det när dottern väljer kakan och jag receptet – en härliga kladdkaka med massor av god choklad och nötter.

Den bakade vi till Fars dag förra söndagen och den gjorde succé:
"Allvarligt talat. Det var nog det godaste jag någonsin ätit. Ever", var fars bedömning. Det måste anses vara ett ganska bra betyg.

Kakan blir bäst om man bakar den dagen före eller låter den stå i åtminstone några timmar före servering. Om du inte kan hålla dig och vill äta den direkt, låt den stå i ugnen några minuter extra på 150 grader, så att den inte blir alltför smetig. 

Kladdkaka med rom
cirka 10 bitar

250 g mörk kvalitetschoklad
250 g osaltat smör
240 g florsocker
15 g vaniljsocker
125 g vetemjöl
4 ägg - gulor och vitor separerade
6 cl rom (eller vatten)
1,5 dl grovhackade valnötter

Sätt ugnen på 200 grader. Smält chokladen över vattenbad tillsammans med smör, siktat florsocker och vaniljsocker. Rör om och ta från värmen när allt har smält. 

Blanda mjöl, äggulor, rom eller vatten och valnötter i en bunke. Tillsätt chokladblandningen och blanda väl. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i smeten.
 
Smörj en stor form med löstagbar kant, cirka 22-24 cm i diameter. Häll i smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Ta ut och låt svalna. Dekorera med florsocker och servera med vispad grädde.

1 kommentar: