Finas prima liv

Finas prima liv

lördag 18 februari 2012

Finas prima råglimpor

Brödet jag skulle svänga ihop mellan frukost och förmiddagsutflykten (som jag planerat, men som tur var inte hunnit berätta om) tog tre och en halv timme att baka. Det stod klart och tydligt i grundreceptet, men tidsoptimisten i mig ser inte sådan information.

Som tur var kom tjejens kompis och ville leka, så jag slapp uttråkade miner när bakglädjen hade stillats. Dessutom fanns fler glada som ville njuta av skapelserna när de äntligen blev klara.

Visst är det härligt att få känna sig som en riktig bullmamma när allt är klart. Även om det var ganska oplanerat.

Finas prima råglimpor

Skållning, dag 1:
220 g (ca 4 dl) fint rågmjöl
7,5 dl vatten

Koka upp vattnet och slå det över mjölet. Arbeta ihop till en tjock smet. Täck med duk och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2:
25 g jäst
25 g smör, rumsvarmt
2 tsk salt
1,5 tsk anis, hel
1,5 tsk fänkål, hel
0,5 dl brödsirap
275 g (ca 5 dl) fint rågmjöl
500 g (ca 8 dl) vetemjöl special

Stöt kryddorna i mortel. Blanda ner alla ingredienser i skållningen. Spara lite av vetemjölet till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, helst i maskin, tills den känns smidig.
Ställ degskålen i varmt vatten i diskhon och låt degen jäsa övertäckt i cirka en timme. Ta upp och knåda degen smidig på mjölat bord. Forma till två limpor, lägg dem på en smord plåt, täck med duk och låt dem jäsa i ytterligare en timme. 
Sätt ugnen på 200 grader (180 grader varmluft). Grädda i cirka 35 minuter. Pensla limporna med kallt vatten och låt dem svalna på galler under duk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar