Finas prima liv

Finas prima liv

söndag 4 september 2011

Världens bästa pizza

Jag måste bara dela med mig av receptet på världens bästa pizza med potatis och chèvre.

Finas prima chèvrepizza med potatis och rosmarin

Pizzadeg:
50 g jäst
2 tsk socker
1 tsk salt
0,5 dl olivolja
3 dl vatten
7 dl vetemjöl special

Pålägg:
300 g fast potatis
1 vitlöksklyfta
2 rosmarinkvistar
200 g getost
0,5 rödlök
flytande honung
olivolja

Börja med degen. Smula ner jäst i en bunke och tillsätt salt, socker, olivolja och fingervarmt vatten. Rör tills jästen har löst sig. Rör ner vetemjöl, lite i taget. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa 25-30 minuter under duk.

Sätt ugnen på 225 grader. Skiva potatisen tunt och koka den i cirka 5 minuter, tills den har mjuknat något. Häll av vattnet från potatisen och blanda i en pressad vitlöksklyfta, en matsked olivolja samt hackad rosmarin. Skär getost och rödlök i tunna skivor.

Baka ut pizzadegen på en plåt. Lägg på potatisskivor, rödlök och getost. Ringla ev. över lite extra olivolja. Grädda i ugnen 10-15 minuter tills osten har fått lite färg. Ta ut och ringla över lite flytande honung.


Jag brukar göra ett par bullar och grädda vid sidan om, eftersom det blir mycket deg av det här receptet. Det funkar så klart bäst om man har varmluftsugn. Jag tycker att pizzan är godast tunn.

Jag föredrar att göra pizzan med den tjocka varianten av chèvre, men den tunnare rullen funkar också.

Rucola bredvid är gott och gärna ett glas torr rosé. Tycker du inte att den är så där toppengod första gången du lagar den? Prova igen! Den är som sushi: växer med tiden och blir en favorit!

1 kommentar: