Finas prima liv

Finas prima liv

tisdag 20 december 2011

Mina skurna pepparkakor

Ska ni bara baka en sorts kakor till jul, så måste det bli de här skurna pepparkakorna. Knäckiga, krispiga, kryddiga... så goda. Förlåt mormor, förlåt mamma, men det här receptet är... fantastiskt!

Här är de: Mannerströms recept, i egen tappning.

Finas prima skurna pepparkakor

3,25 dl farinsocker
2 dl ljus sirap
350 g smör
1,5 msk kanel
1 msk malda kryddnejlikor
1 msk mald ingefära
1 msk nystött kardemumma
1,1 l vetemjöl
2 tsk bikarbonat
3 dl skållad mandel

Häll farinsocker, sirap, smör och kryddor i en kastrull. Låt sjuda upp under omrörning. Dra kastrullen åt sidan och låt smeten svalna. Hacka mandeln grovt och blanda den med mjöl och bikarbonat. Rör ner mjölblandningen i kastrullen och arbeta ihop till en deg. 

Lägg den att vila på bakplåtspapper i rumstemperatur i en halvtimme. Forma degen till fyra rullar och linda in dem i smörpapper. Låt ligga i kylen över natten. 

Sätt ugnen på 200 grader. Skär de kylskåpskalla degrullarna i tunna skivor med en vass kniv och lägg på smorda plåtar. Grädda i mitten av ugnen i cirka 8 minuter. Låt svalna på plåten och förvara burkar med tättslutande lock.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar