Finas prima liv

Finas prima liv

fredag 9 december 2011

Grahamskatter passar perfekt i advent!

Varför inte göra lussekatter istället för bullar av bröddegen? Sagt och gjort...

Nellans grahamslussekatter

3 dl mjölk
50 g smör
50 g jäst
0,5 dl sirap
0,5 tsk salt
1 tsk malda pomeransskal
300 g (ca 5 dl) grahamsmjöl
210 g (ca 3,5 dl) vetemjöl

Värm mjölken fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om så att jästen löser sig. Klicka i rumsvarmt smör och tillsätt övriga ingredienser, men spara lite av vetemjölet till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Tillsätt ev. mer mjöl, om det behövs. 

Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i 40 minuter. Knåda degen smidig på mjölat bord. Dela degen i 16 delar och forma dem till lussekatter. Lägg dem på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 225 grader. Låt dem jäsa 30-40 minuter. Tryck ner russin i katterna. 

Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt bullarna svalna något på galler under bakduk. Avnjut ljumna med smör och en god ost eller en nypa  flingsalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar