Finas prima liv

Finas prima liv

torsdag 15 december 2011

Vardagslyx – på lite längre sikt?

Två favoritsysslor hemma: mecka och matlagning (här är dagens meny!)
Nyckeln till att få barnen att hjälpa till hemma – utan tjat – är att låta dem göra det som de tycker är roligt redan från tidig ålder. Och att låta dem göra det även om det blir rörigt och allt tar minst dubbelt så lång tid att göra.

När man är stressad över att middagen inte redan står på bordet eller när man varken har tid eller ork att torka mjöl från golvet och sirap från kökshandtag, så känns det inte så lockande att få hjälp.

Då kanske det finns något annat som barnet kan hjälpa till med parallellt, som att duka eller plocka ur besticken från diskmaskinen. Eller så väntar ni helt enkelt till helgen, då det finns mer tid.

För det är mysigt, men även viktigt, att greja hemma tillsammans och se hur barnet växer, blir stolt och känner sig behövd.

Dessutom har du igen det sedan, för när små hjälpredor växer upp och den spontana lusten att hjälpa till hemma har stillats, så kommer de fortsätta att hjälpa till, för att de är vana vid det.

Och det ni – att få hjälp utan att behöva tjata hål i huvudet på barnen – det är vardagslyx!

I min text som jag skrev för Familjeliv.se, så kan du läsa mer om vad barnen kan göra hemma i olika åldrar. Här kommer några exempel från barnpsykologen som jag intervjuade:
 
2-3 år: successivt och med hjälp: ta bort sin tallrik efter maten, lägga leksakerna på plats, hänga upp sina ytterkläder.

4-5 år:
successivt och med hjälp: duka, skära grönsaker med bordskniv.

6-7 år: plocka undan och lägga saker på sina rätta platser, ställa in sin disk i diskmaskinen, lägga i ordning lakanen i sin säng, gå till närbutiken för att handla någon enstaka sak.

8-10 år: lägga sina kläder i smutskorgen, ha ansvar för att städa sitt rum, ta hand om husdjur, bädda sängen, laga en enklare måltid och lära sig hantera vass kökskniv.

11-12 år: plocka ur diskmaskinen, hänga tvätt, dammsuga andra ytor än bara sitt rum, diska, gå ut med hunden, passa mindre syskon.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar