Finas prima liv

Finas prima liv

tisdag 28 juni 2011

Tystnad

När det är riktigt tyst, så inser man att det aldrig är riktigt tyst hemma.

Att slippa höra det ständiga bruset från bilar, tåget och industri är äkta livskvalitet. När man bara hör vinden och... inget mer. Kanske någon fågel.

Till och med i fjällstugan så är det tyst. Hemma i huset så kan man höra den där totala tystnaden ibland. När det är strömavbrott: när den självavfrostande frysen, luftavfuktaren och ventilationen osv. slutar fungera.

Tystnaden hörde jag på Orust när jag växte upp. Sen försvann den. Och när jag får höra den igen, så inser jag hur mycket jag saknar den, hur mycket livskvalitet det är för mig.

lördag 25 juni 2011

Semester!

Slut på röda ögon och sena kvällar framför datorn. Äntligen semester och nu ser jag fram emot att ha tid att laga god mat, vara ute med familjen, fixa hemma. Vara utomhus. Till och med att rensa den djungel av ogräs som har fått en frizon hemma hos mig de senaste veckorna känns kul. Tänk vad lite semester kan göra.

tisdag 21 juni 2011

Kärleksmedicin


På balkongen efter barnens läggning, en vanlig kväll i veckan. Två trötta föräldrar + lite vardagslyx = två gladare föräldrar.

söndag 19 juni 2011

Kan du snöra skorna?

I måndags läste jag i GP hur man ska snöra sina löparskor. Som om man inte visste...

Man ska alltså snöra precis som vanligt ända upp till översta hålet. Där ska man trä i snöret på samma sida som i näst översta och sedan dra snöret tvärs över och igenom öglan som bildas på motsatt sida.

Det ska göra att skon sitter bättre på hälen och på så sätt minimeras risken för skavsår och känningar i knä och fötter.

Värt att testa, tänkte jag. Efter gårdagens milpass i uppförslut så fanns det inte tillstymmelse till skavsår i hålfoten, som jag ibland får i de här skorna.

Kan det vara så enkelt att jag inte har vetat hur jag ska snöra mina skor? Det låter ju knäppt ju. Vuxna människa...

Lyxigt är det i alla fall att slippa skavsår.

onsdag 15 juni 2011

Första gubben

Årets första jordgubbe i landet. Visst är den fin? I år kommer det att bli många!

tisdag 14 juni 2011

Middagen på la Cucina Italiana


Fredagens träbröllopsmiddag på la Cucina Italiana i Göteborg blev precis så bra som jag hade hoppats och trott. Kanske till och med bättre! För det var mer än en gång som vi sa att det var det bästa vi hade ätit någonsin. Alltså, någonsin. Vilken upplevelse! Åtta rätter med vinpaket. Det ni!

Jag har vissa invändningar vad gäller drycken, eller snarare presentationen av den, men det är en annan historia.

Eftersom varje rätt var ganska liten och vi höll på i tre timmar, så gick man ändå därifrån lagom mätt i magen. Det uppskattas!

Kvällens meny
  • Litet portionsbröd med pistaschmortadella
  • Italiensk frukost - vaktelägg på tryffeltoast, cappuccino på sparris och skaldjur samt salsiccia med salvia och fänkål
    Salsiccian var så god: saftig och riktigt salt! Mm, bästa korven någonsin!

  • Bruschetta på vårt vis med tomatsås och buffelmozzarella
    Helt okej. Snarare en pizzetta än en buschetta, men vad gör det?

  • Pilgrimsmussla, prosciutto crudo och sparris
    Perfekt mussla – så klart!
  • Citronsorbet
    För att rensa smaklökarna
  • Canneloni Antonietta med kalvköttbullar, tomatsås och buffelmozzarella samt scarpetta (bröd
    Jättegod pasta och köttbullarna smakade himmelskt. Buffelmozzarella var så där bra som den kan vara, men sällan är – en glad överraskning.
  • Torskrygg serverad med arancino (risboll), primörer, shitake, ostronskivling och blomkålskräm
    Torsken bara föll isär och var så saftig. Mm, arancino, en favorit från min tid på Sicilien! Lycka!
  • Ryggbiff med sommarens primörer, morotspuré, kantareller och oxsvansreduktion.
  • Osttallrik: taleggio, getost Beppino Occelli, mögelost lagrad med skal av nebbiolodruvan, en ost gjord på ko-, får- och getmjölk. Tomat marinerad i vaniljstång.
  • Pannacotta på tub
    Kul överraskning!

  • Chokladfondant och choklad- och nougatglass med mandelnougatine
    Chokladfondanten var helt perfekt
    knaprig utanpå och mjuk inuti. Jättegod chokladsmak.
  • Citronsorbet i ministrut
    Syrlig avslutning – smakade bra. Och fint för ögat.
Vinpaketet bestod av sex olika viner.






Det är definitivt en kväll som jag kommer att minnas som en av mina bästa matupplevelser – hittills!

måndag 13 juni 2011

Egna groddar

De här smarta trågen för att odla groddar hittade jag när jag var på trädgårdshandeln.

Det känns lyxigt att ha olika groddar och skott på fönsterbrädet. Dessutom är det enkelt: bara att strö fröna ovanpå och sedan inte glömma att vattna och skölja några gånger per dag.

Här är mina fina solrosskott. I bakgrunden ska det förhoppningsvis komma upp broccoliskott. Jag har även odlat en hot mix, som ger lite sting åt sallader. Supergott!

Det väcker verkligen barndomsminnen till liv med hemodlade groddar. Härlig känsla.

fredag 10 juni 2011

Träbröllop

Idag firar vi femårig bröllopsdag, alltså träbröllop. Med det så har vi statistiken på vår sida. Det känns tryggt. De allra flesta skilsmässor sker nämligen före denna bröllopsdag, visar SCB:s diagram nedan.
 
SCB, Befolkningsstatistik, I nöd och lust, 2010

Vi har klarat oss över den hemska toppen av gnabb och gräl och är nu på väg ner mot ett blomstrande kärleksliv. Härligt!

Det firar vi på tu man hand ikväll på la Cucina Italiana, med italiensk mat som faktiskt är italiensk på riktigt. Det har restaurangen till och med papper på. Åh, vad jag har längtat!

Hoppas nu bara mannen struntar i de där träsmyckena han nämnde...

torsdag 9 juni 2011

Energiregeln

I går kväll satte jag sonen i Baby joggern, en fantastisk pryl med 20-tumshjul, och drog iväg på en löptur. Väl hemma igen så hade vi avverkat en mil tillsammans.

Vad är det som gör att man ger sig ut och springer milen med en tvååring i en vagn med opumpade däck, när man är som tröttast och det känns som om man har tyngder hängande i ögonlocken? Jag måste ju vara dum i huvudet.

Eller så är det just så att det är det enda som funkar för att få tillbaka någon form av energi. För hur var det nu: energi kan inte försvinna, bara omvandlas. Och då gäller det att omvandla den rätt. Vad är då ljuvligare än att vara ute en varm kväll och känna vinden och alla dofter? Och att sen komma hem och vara trött i kroppen, på riktigt.

Att dessutom ha en personlig minicoach med sig som sitter och pratar och skrattar, hela tiden med en blomma i handen, och ropar "ännu fortare" gör det värt att skjuta på den där satans vagnen.

Och sen när man kommer hem från den lugna joggen och inser att milen på något sätt ändå har gått på under timmen, så känns det ännu mer fantastiskt. Och hej, där var energin tillbaka! Ju tuffare pass, desto mer energi. That´s the rule.

Och ännu roligare blir det i nya kläder. Igår var jag tvungen att testa min sprillans löparkjol från Nike och min knallrosa top. Supersnyggt tillsammans med GPS-klockan och svarta löparskor dessutom.

Kjolen blir superbra i sommar. Nu slipper jag svettas i tajts eller ha fula hot pants. Det enda var att det lät en hel del när tyget fladdrade. Västan – eller var det kanske fartvind – i kjolen. Hur som helst: det kan inte vara fel.

onsdag 8 juni 2011

Ny blandare

Ja! Jag har fått en hög – och snygg – blandare i köket. Skiner så fint gör den också.

Nu när jag kan diska ordentligt, så ska jag äntligen få koka min pasta i de riktigt stora kastrullerna.

Om min sicilianska "mamma" hade sett hur jag kokade pastan, så skulle hon förmodligen bara ha skakat bekymrat på huvudet. Men nu är det slut på det. Ingen mer fjöskokning!

måndag 6 juni 2011

Självförtroendekick i karriären

Jag sitter och läser tidningen Journalisten och förundras även i år över hur många ansökningar tidningarna får till sina sommarvikariat. 3500 ansökningar till 80 platser på Aftonbladet... Det är ju snudd på som att vinna på lotto att lyckas få ett vikariat där. Obs! Ett VIKARIAT.

Det är hur som helst en härlig kick för  självförtroendet att inse att jag har varit en av de få förunnade; att jag har jobbat, eller fått erbjudande om att jobba, på ett antal av de allra mest attraktiva arbetsgivarna på listan.

Idag känns det oerhört befriande att jag för länge sedan har lämnat vikariesvängen bakom mig. Att jag slipper vara en av de 3500. Så jag vänder blad...


Och där ser jag en bild på senaste numret av Föräldrar & Barn, där mitt tema om nyfödd-tiden är huvudrubrik på omslaget. Härligt! Så ska det vara!

lördag 4 juni 2011

Rabarber och kanel



Rabarberkräm med kanel blev jättegott, så den här har jag inte gjort för sista gången. Här kommer receptet.

Finas prima rabarberkräm med kanel
4 portioner

750 g rabarber
3 dl vatten
1/2 dl flädersaft
1 kanelstång alt. 1/2 tsk kanel
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 msk potatismjöl

Skala rabarbern fint och dela i cirka 2 cm långa bitar. Lägg i kastrull och tillsätt socker och kanel. Slå på vatten och saft. Låt koka upp på svag värme tills rabarbern blir mjuk, cirka tio minuter. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten. Häll ner blandningen med potatismjöl i en stråle, under omrörning, så att det inte klumpar sig. Strö lite socker på ytan, så att krämen inte skinnar sig. Klart!

fredag 3 juni 2011

Bästa början

Funderar på vad jag ska laga för storslaget till familjen ikväll. Menyn var klar och fiskrullader till huvudrätt kändes klockrent. Tills mannen kom på att han skulle ta med oss och äta lunch på Laxbutiken. Det tackar man inte nej till. Så då är frågan: Vad ska jag hitta på till ikväll?

En underbar och äntligen varm morgonsol, ett spegelblankt hav, nya Elle mat & vin, två lyckliga barn och en slev av nya rabarberkrämen med kanel blir mitt sällskap på altanen. Bästa början på en bra dag.