Finas prima liv

Finas prima liv

tisdag 7 februari 2012

Stoppa problemet i sirap

Draken Bertas kemiexperimentbok för barn har varit framme igen. Och jag får jag labba vidare – hur kul som helst och man lär sig alltid något nytt! När jag tog studenten från IB, så lovade jag mig själv att aldrig någonsin skriva en labbrapport igen. Men den här kan ju inte räknas?

Geléråttor i vätska

Utrustning:
3 geléråttor, 3 glas, decilitermått, vatten, socker, ljus sirap, kylskåp.

Metod:
Kidsen mätte upp två deciliter vatten i ett glas, två deciliter sirap i ett annat. I den tredje glaset blandade de ihop en deciliter vatten med en deciliter socker tills sockret hade löst sig. Sen pluppade de i en geléråtta i varje glas. Sen fick glasen stå i kylskåpet i två dygn.

Hypotes:
Barnen trodde att vätskorna skulle få samma färg som råttorna.

Resultat:
När de kom ut så hade färgen på vätskorna inte förändrats. Däremot var råttan som hade legat i vatten dubbelt så stor, den i sockerlösning var 1,5 gånger så stor och den som varit i sirap hade krympt något.

Analys och slutsats:
Så vad har vi lärt oss av det här, förutom att kemi är kul? Jo, att saker och ting kanske inte är precis så som de ser ut från början, utan kan bero på förhållandena runt omkring. Jag ser fram emot att utveckla det resonemanget med barnen när de blir större. ;)

Men: Tänk vad härligt om man hade kunnat göra med livet som man kan göra med geléråttor: lägga allt som är fint och bra i vatten för att växa och tråkigheter och problem i sirap för att krympa.

Kanske funkar det att göra i tanken. Värt ett försök, eller hur?

1 kommentar:

  1. Hej, jag har kommenterat ett tidigare inlägg från i höstas, hoppas du såg det, men jag drar min fråga här i senaste inlägget för säkerhets skull: Vi har samma fina tapet Katträd, och jag undrar var du har köpt de oreangea gardinerna? Letar efter precis sådana :) Maila gärna till emmaschaub@live.se

    SvaraRadera