Finas prima liv

Finas prima liv

torsdag 28 april 2011

BFF

Nu har jag massor av jobb att ta itu med, samtidigt som solen strålar så där oerhört lockande utanför fönstret. Ingen bra kombo. Tack vare mina nya bästisar, pollenkrigarna, så kan jag åtminstone göra det mesta av lunchen och ge mig ut på en skön löparrunda. För visst hinner man det! På bara en halvtimme så kommer man åtminstone över halvmilen och det är inte fy skam.

onsdag 27 april 2011

Mobilt kontor i rosa

Jag har tröttnat på att sitta hemma i mitt kontor varenda dag. Vi är två som letar efter en schysst och inspirerande kontorslokal och när vi hittar den så blir det flytt. Men till dess så kör jag med mobilt kontor.

Så nu har jag investerat i en mini-PC, för att kunna jobba i Göteborg. Stadsbiblioteket eller något mysigt kafé i stan känns som jättebra kontor en dag i veckan. Det ska bli härligt att se folk och få ny inspiration. Komma ut och bort lite.

Nu finns det bärbara med skärm som även funkar bra utomhus i solen. Jag ser redan fram emot när de kommer i miniformat. Kanske lagom till nästa sommar!

Färskaste örterna

I går kväll planterade jag ut kryddor. Vilken lyx att alltid ha fräscha örter i trädgården. Det kommer att bli mycket pesto i sommar!

Nu håller jag tummarna för att jag inte var alltför optimistisk med vädret, så att de små stackarna fryser.

tisdag 26 april 2011

Bästa påskharen


Påskharen var extra snäll i år och kom med ett bonusägg - till mig! I ägget låg det här fina armbandet från Dyrberg/Kern. Det passar perfekt ihop med mina nya vårinköp!

lördag 23 april 2011

Detoxen – dag för dag

Dag 1 - torsdag
Jag dricker min sista kopp kaffe och åker och hämtar mitt lass med pulver och bars. Enligt coachen så blir kvinnor ofta emotionella och män trötta och ligger på sofflocket under en detox. Det kommer alltså att bli en intressant vecka hemma hos oss, eftersom vi hade bestämt att göra det båda två. Klockan 11 går startskottet. Och då får jag migrän. Det blir bar till lunch, sallad med enbart grönsaker till middag och sen en shake.

Dag 2 - fredag
Sjuk. Jag börjar dagen med en "smaskig" jordgubbsshake och lite frukt och sen går jag tillbaka till sängen och blir kvar där större delen av förmiddagen, med huvudet i tusen bitar. Det här skyller jag på migränen. Vid lunch kommer barnen hem och vi spelar spel. Sen blir jag så trött att jag somnar bredvid dottern som lägger pärlplatta. Mannen sover mycket riktigt - på soffan. Sen går allt i slow motion. Jag känner mig helt orkeslös. Jag är inte direkt hungrig, eftersom jag får äta grönsaker, men det känns som om något fattas i kroppen. Mannen envisas med att prata om grillen, som han ju hade planerat att ta fram den här fredagen. Vi inser att vi är slavar under mysmat och kan inte prata om något annat än - mat. Någon fredagsfeeling är det inte tal om. För att ändå försöka ha en mysig kväll hyr vi film. Jag hackar upp morotsstavar och skär varsin bar i bitar och lägger i en fin skål. Det gäller att göra det bästa av situationen och det känns faktiskt ganska bra. Trots att vi båda har sovit på dagen slocknar vi före 11.

Dag 3 - lördag
Förbannande sol. Den sticker i ögonen, som vägrar att öppna sig helt idag. Jag känner mig trött och huvudet värker. Detoxbakis. Jag har aldrig känt mig speciellt beroende av kaffe, men inser att jag nog har varit det ändå. Jag träffar min mamma som bekräftar: jag känner mig inte bara helt slutkörd, jag ser ut att vara det också. Dessutom skulle jag kunna döda min man, som är en jobbig och tråkig fan. Och jag är en riktig jävla surkärring, så jag är inte så poppis hos honom heller. Jag sparar en tröst-bar till lördagskvällen. Jag äter min, han sin - i varsin ände av soffan. Jag kommer aldrig mera att göra en detox,

Dag 4 - söndag
Soligt idag igen. Tusan också! Jag ska ut och promenera med en kompis. Fyller på med en bar, banan och clementin till frukost. Emma är snäll som tycker att det är helt okej att sitta och snacka på en parkbänk istället för att gå och fika. Sen blir jag så trött att jag undrar hur jag ska lyckas ta mig hem. Huvudet värker och ögonen svider. Hemma så tjurar vi lite mer på varandra och på eftermiddagen är jag ute i trädgården med barnen. De leker så bra och låter gärna mamma vila då och då. Tur. Deras pappa ligger inne och sover - på soffan. Vilken misär. Söndagskvällen känns bättre och vi är faktiskt riktigt trevliga mot varandra. Jag är närmre än en meter från min min man för första gången på flera dagar och konstaterar att han har "försvunnit". Jag skrattar så tårarna sprutar och det blir en ganska rolig kväll trots allt.

Dag 5 - måndag
Jag startar dagen med GP, fruktsallad och shake på altanen. Idag är solen så välkommen så. Mannen ringer och berättar att en kollega till honom undrade vad som hade hänt i helgen egentligen eftersom han blivit så smal sen i fredags. Jag känner mig pigg. Ja, faktiskt. Och redan vid frukost kommer jag på mig själv med att tänka att jag kanske till och med skulle kunna göra en detox någon gång igen. Idag sitter jeansen ledigare än vanligt och huden har blivit mjukare och lenare. Fantastiskt. Jag kan definitivt göra om det här! Och mina tankar kretsar inte längre kring mat - en befrielse.

Dag 6 - tisdag
Nu är jag nästan på upploppet. Jag är pigg och glad och inte sugen på någonting speciellt alls. Jag älskar min nya hud - och min man!

Dag 7 - onsdag
Onsdagsträning före frukost. Hur ska jag orka med det? Vi springer fyra varv runt Stenungsbaden och det går jättebra. Sen en timme styrka. Första övningen: mage. Det bränner i musklerna redan efter fyra repetioner och jag tror inte att jag ska fixa träningen. Men efter tio repetioner känns det bra och jag fixar hela timmen utan problem. Jag äter lite frukt och en shake efter och kollar på medan de andra äter sin fina hotellfrukost. Det hade känts jobbigt i början av detoxen, men nu känns det helt okej.
Jag brukar vara jättehungrig efter onsdagsträningen, men det går fint! På kvällen äter vi vår sista detoxmiddag: aubergine i ugnen och tomatsås med bönor.

Dag 8 - torsdag
Bar och frukt till frukost - och sen är detoxen slut. Jag känner mig nästan lite skraj för att börja äta annan mat igen. Funderar på hur magen ska reagera. Av ren feghet så äter jag tomatsåsen från gårdagen till lunch. Min man tycker att jag är fjantig. Till middag blir det lax, grönsaker och bulgur. Det smakar jättegott, men ingen av oss fixar att äta mer än en halv filé var. Vi är smala, snygga och pigga. Det här var inte sista gången!


4 nyttiga saker som detoxen har lärt mig om mig själv:
  • Jag tänker extremt mycket på mat.
  • Helg för mig är lika med mat. Ingen god mat - ingen helgkänsla.
  • Jo, jag får visst huvudvärk om jag skippar kaffe.
  • Jag har sjukt bra karaktär.
      
Idag är det påskafton, två dagar efter avslutad detox och aptiten är inte tillbaka på ursprunglig nivå. Men visst är det är gott med god mat. Kaffe känner jag inget omedelbart sug efter.

Igår firade vi min mans födelsedag med allt vad det innebär. Till maten bjöd vi på vin. Efter bara ett halvt glas så började jag svettas och trodde att jag skulle svimma. Min kropp var verkligen inte redo för nya giftintag.

Jag har sprungit varje dag sedan detoxens slut och jag känner mig full av energi och dessutom så mycket lättare i kroppen än tidigare. Halleluja! Detox is da shit!

onsdag 20 april 2011

Detox

Vinerna har fått lagras i ytterligare en vecka. Jag var tvungen att göra plats för dem genom att rensa ur det gamla – i min kropp.

Jag är med i en träningsgrupp. Vi är ett gäng tjejer som träffas varje onsdagsmorgon och tränar och äter frukost på Stenungsbaden. Vår PT Mark missar inga tillfällen att köra med oss. Så jag har träningsvärk fram till lördag varje vecka och alltid på nya ställen, såsom utanpå revbenen. Finns det ens muskler där?

Marks senaste grej var att vi skulle göra en detox-kur. Jag kände mig inte övertygad eftersom jag gillar riktig mat, men samtidigt var jag så nyfiken på vad som skulle hända, om ens något.

Jag började måla upp en bild av mitt nya jag, en vecka från då, med superplatt mage, smidig hy med fin lyster, inga torra eksem och energi som en Duracellkanin.

Dagen efter så stod jag i alla fall där med famnen full av pulverpåsar och bars. Sju dagar med shakes, bars, grönsaker och vatten. Frukt fram till klockan ett: åh, ett plus! Det lät ju inte så svårt. Inget kaffe, inget vin, inget salt. Det fixar jag.

Jag började min detox-kur vid lunch förra torsdagen. Idag är sista dagen och jag kan tänka mig att göra om det. Faktiskt. Det hade jag aldrig sagt i slutet på förra veckan när huvudet värkte, ögonlocken inte ville gå upp och jag var nära att slå ihjäl min man.

Varken relationsvård eller vardagslyx. Men en jäkla resa har det varit! Och jag hade inte velat vara utan den, för den har lärt mig mycket om mig själv.

I nästa inlägg berättar jag hur det gick, dag för dag.

(På bilden: Fredagsfeeling med morötter, bubbelvatten och en bar i bitar.)

tisdag 12 april 2011

Fredagsviner

Den senaste veckan har Allt om mat startat vinklubb och på Matklubben.se finns också lådor med utvalda viner från Vinstocken.se att köpa. Som sagt: det hinner hända mycket på en vecka. Och jag funderar starkt på att slå till.

Jag har tidigare beställt en vinlåda och det var en positiv överraskning. Den innehöll tolv mörkröda viner från Australien, som luktade riktigt mycket stall. Fint, tycker jag. Lägligt nog blev jag gravid halvvägs genom lådan den gången, så mannen fick njuta ifred. Lycklig var han!

Den här gången får det bli en blandad låda med rött, rosé och vitt. Det blir fint till våra fredagsmiddagar. På fredag är det mannens tur att laga mat. Han har redan avslöjat att grillen kommer att tändas!

På bara en vecka

Efter en helt underbar vårvecka i fjällen – full av snö, sol, lek och gott sällskap – så känns livet sådär extra prima och energin är på topp! 

Dessutom är det fantastiskt att åka genom Sverige och se tranor på fälten och upptäcka hur snön har smält och att våren har kommit på bara en vecka. I Torsby hade raggarna hittat ut och cruisade runt torget i sina mattsvarta bilar. Det måste vara ett säkert vårtecken. Även polisen var där med sin stora bil och det var under protest som sonen lämnade Torsby. 

Väl hemma så gick vi raka vägen från bilen ut i trädgården och där blev vi kvar tills det var dags att lägga de minsta familjemedlemmarna. Inga vinteroverallerna behövde följa med till dagis efter semestern. Gott att vara hemma – också.

fredag 1 april 2011

Egenföretagarkortet

I går träffade jag en mycket trevlig dam som visade mig hur tarot går till. Jag fick dra ett slumpmässigt kort ur en kortlek som hon sedan skulle tolka åt mig.

Givetvis lyckades jag dra just "egenföretagarkortet" ur den där tjocka leken. Och nu måste jag bara poängtera att jag inte har träffat den här damen tidigare, hon bor långt härifrån och vet absolut inte vem jag är eller vad jag heter.

Hon berättade att jag har ett mycket produktivt år framför mig. Dessutom kommer jag att få ett toppjobberbjudande, som blir svårt att tacka nej till. Det här måste jag ju bara tro på då. Jag ser med spänning och förväntan fram emot fortsättningen på året!

Dessutom tyckte hon att jag är den naturliga "lagkaptenen" som entusiasmerar och ser till att alla hänger med. Jag är full av idéer och glädje. Jag är även mycket ansvarstagande och "enveten". Det låter trevligt och även ganska rättvist beskrivet, tycker jag.

Min mamma drog dödens kort, som i och för sig skulle betyda slutet på något gammalt och början på något nytt. Hon var inte lika nöjd...

Oxe i konjak

I höstas hittade jag ett recept på konjaksstuvade kantareller. Det var så fantastiskt gott och det var då som jag fick upp ögonen för konjak i mat. Det ger en riktigt god smak. I fredagsmiddagens huvudrätt fick pasta och oxfilé göra konjaken sällskap. 
















Pasta med oxfilé och konjak
4 portioner

500 g pasta, t.ex. rigatoni eller penne rigate
400 g oxfilé
3 msk smör
4 dl grädde
3 dl kraftig oxbuljong
1/2 dl konjak
1 kvist färsk timjan
1 gul lök
salt, svartpeppar och färsk timjan
Skala och finhacka löken. Repa bladen av timjankvisten. Fräs lök och timjan i en matsked smör. Häll över buljong, konjak och grädde och låt småkoka i 10 minuter.
Tärna oxfilén och stek hastigt i två matskedar smör. Sila såsen fri från lök och kryddor och blanda i den stekta oxfilén, smaka av med salt och peppar. Blanda såsen med nykokt pastan. 
Lägg upp och garnera med färsk timjan. En sallad på körsbärstomater, spenat och rucola passar bra till.

Rätten smakade jättegott, men jag var ändå inte riktigt, riktigt nöjd med resultatet. Nästa gång kommer jag ha fond direkt i grädden, istället för all buljong, så att såsen blir krämig. Jag kommer också testa att steka med lite svamp.


 

Fishy förrätt

Förra veckans fredagsförrätt var ceviche. Något som jag har velat laga länge, men som aldrig har blivit av. Jag la till mango och avokado till originalreceptet och det blev en riktig hit! Till cevichen serverade jag ljus öl, Corona. Det här blir en ny favorit hemma!

Ceviche
2 portioner

70 g lax
70 g torsk
2 pilgrimsmusslor
1/2 kruka koriander
3 lime
1/2 apelsin
1 liten röd chili
vitlöksklyfta
1/2 msk socker
salt
1/4 mango
1/2 avokado


Pressa saft av lime och apelsin i en skål.
Kärna ur chilin och hacka den tillsammans med koriandern och vitlöken. Blanda ner i limen och apelsinen.
Skär fisk och musslor i en centimeter stora tärningar.
Lägg ner fisk och musslor i skålen och smaka av med salt och socker.
Låt stå i kylen i 40 minuter till en timme. Fisken är klar när torsken är vit och fast och den känns lagom i smak.
Blanda i tärnad mango och avokado. Lägg upp och servera.