Finas prima liv

Finas prima liv

måndag 2 maj 2011

Spring regatta

I lördags var det Spring regatta på Stenungsbaden. En heldag och natt med spa, vinprovning, båtar, underhållning och – framför allt – trevligaste sällskapet!

På vinprovningen testade vi bland annat mitt favoritrosé från förra sommaren, Réserve de Bonnet. Det passar till bland annat sallader och kallskuret, så där hade vi satsat rätt!

Det var jättespännande att få veta mer om hur man ska tänka när man kombinerar vin och mat, till exempel:

  • Lätt vitt vin till lätta rätter, såsom kokt torsk med vitvinssås.
  • Mer smakrika vita viner till stekt fisk med till exempel hollandaisesås.
  • Tunga rödviner till tyngre rätter med stabbiga såser.
  • Ett strävt rödvin lyfter kött som är medium-rare. Samma vin sänker kött som är helt genomstekt och hela rätten kommer upplevas som torr. 
  • Ett kraftigt rödvin med bra fruktighet passar till heta och peppriga rätter.
  • Italienarna gör viner som passar till deras smaker i maten. Välj ett vin från det land som du lagar mat från.

Dessutom: paprika och marmelader passar bättre på ostbrickan än vindruvor och päron, som är riktiga vindödare.

1 kommentar:

  1. De tipsen tar jag till mig direkt! Missade ju vinprovningen eftersom seglingen drog ut på tiden.

    SvaraRadera