Finas prima liv

Finas prima liv

måndag 15 augusti 2011

Lyxig helgfrukost

De här fantastiska skapelserna vaknade jag till i lördags morse. De stod där på bordet, alldeles ljuvligt doftande. Det kallar jag relationsvård.

Briocher med choklad

6 st ägg
20 g jäst
6 dl vetemjöl
1 tsk salt
3 msk socker
280 g mjukt smör
200 g mörk choklad
ägg att pensla över
råsocker att strö över
 

Knäck 5 av äggen i en bunke. Blanda i vetemjöl, socker, salt och jäst och knåda på medelhastighet i maskin i cirka 5 minuter. Tillsätt det mjuka smöret, lite i taget under 5 minuter. Och låt den sedan maskinen gå i ytterligare 1 minut. Jäs degen i bunken under plast i kylen över natten och max i 24 timmar. 

Ta ut degen ur kylen och tryck ut en längd (rektangel) på ett mjölat bakbord. Hacka chokladen grovt (plocka bort eventuella småsmulor) och vik in de stora chokladbitarna i degen. De ska fortfarande ha en rektangulär form men var varsam och arbeta så lite som möjligt med degen så att den inte mjuknar för mycket.Skär remsor av degen och snurra den 2 varv (eller forma cirka 15 stycken lika stora runda bullar som du lägger i smorda briocheformar). Sätt på ugnen på 200 grader varmluft. Jäs briocherna under duk i ca en timme. Knäck ett ägg som du vispar med lite vatten och en nypa salt. Pensla briocherna med äggblandningen och strö sedan lite råsocker på varje bröd. Grädda briocherna gyllene i 10-15 minuter i mitten av ugnen.

Tack Leila, vilket toppenrecept!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar